HISTÒRIA DE LA CAVALCADA DE REIS DE TARRAGONA ( 2 )
INTRODUCCIÓ
A la pindoleta de la setmana passada vam parlar de la Cavalcada dels Reis d'Orient a Tarragona. Es tracta d'un dels principals actes de Nadal a la nostra ciutat, que aplega cada 5 de gener milers de persones als carrers i també centenars en l'organització, muntatge i control de l'esdeveniment. Voluntaris i voluntàries que dediquen una part del seu temps a procurar que Ses Majestats, després del llarg camí que han de fer des de terres llunyanes, tinguin la rebuda que mereixen en la darrera nit màgica de les festes nadalenques.
La cavalcada de Reis ha tingut un munt d'alts i baixos al llarg dels anys i fins als nostres dies. La setmana passada començàvem a explicar-los i avui, en aquesta segona part, veureu fins a quin punt la tossuderia d'alguns tarragonins ha mantingut viva la tradició i més encara, l'ha fet créixer fins a convertir-la en el que és avui: una cita imperdible amb la història de la ciutat que de prop i de lluny, emociona a grans i petits. Som-hi!.
PERÍODE 1967-1990
L'any 1967, a la reunió de la Comissió de Reis celebrada a finals del mes de març i presidida pel senyor Joan Virgili Basora, es va decidir que fos la darrera cavalcada que sortís el camell, el dromedari i l'elefant, abans de decidir la seva sort. També cal destacar que es va renovar el vestuari dels Reis. Aquell mateix any se li va encarregar al senyor Francesc Egea Ribes el disseny i la realització de noves carrosses, tant per als Reis Mags com per altres elements i acompanyats. També, a partir d'aquest any, es va disposar d'unes instal·lacions municipals al carrer Jaume I, per muntar la cavalcada.
Com a colofó final,
va aparèixer una carta al director, publicada al Diario Español el 14 de gener
d'aquell mateix any, que va posar de manifest l'estat decadent de la cavalcada
de Tarragona. La frase és demolidora: "...Debe
desaparecer esta triste y anacrónica cabalgata que, como decía un firmante, no
es más que un mal hilvanado desfile de carnaval...". Realment alguna cosa
calia fer. Així doncs l'any 1968 es va produir la voluntat d'una gran renovació
de la cavalcada i per aquest motiu se van succeir una sèrie d'esdeveniments.
D'entrada l'organització, les carrosses, etc, van passar a ser responsabilitat de l'Ajuntament. Paral·lelament com hem vist abans, es va proposar la jubilació de l'elefant, el camell i el dromedari i aquest any ja no van sortir a la cavalcada.
A la esquerra el camell,
l'elefant i el dromedari a la Plaça Verdaguer (any 1967). A la dreta el
camell als tallers del tramvia (any 1967).
Aquí cal fer un
parèntesi que crec que és important. Segons un manuscrit del senyor Joan
Virgili Basora, durant el Nadal de l'any 1967 i la vigília de reis del 1968, el
Governador Civil Rafael
Fernández Martínez, veient l'estat de deteriorament en què es trobaven
l'elefant, el camell i el dromedari, dissenyats als inicis del segle XX per l'artista
tarragoní Salvador
Ripoll Sahagún, va ordenar "sin
excusa ni pretexto" que les tres carrosses fossin exposades a la plaça
Verdaguer perquè la gent les pogués contemplar per darrera vegada abans de ser
llençats al foc purificador, "ya que lo
viejo no se tenía que aprovechar". Afortunadament un grup d'homes valents,
desafiant l'autoritat d'aquell moment, va decidir que això no passés, i Joan
Virgili, el senyor Porqueras i un grup d'homes de confiança de la Brigada
Municipal, van decidir amagar les tres carrosses als baixos de la Casa
Castellarnau, a la vegada que el senyor Joan Virgili es va fer responsable de
tot el que pogués passar i les conseqüències que es poguessin derivar.
També va deixar de sortir la carrossa en forma de vaixell del Sindicat d'Iniciativa i Turisme que va sortir per primera vegada a la cavalcada de l'any 1962. Com a novetat, es va instal·lar un pessebre vivent al passatge Maragall, de la plaça Verdaguer. Els Reis van baixar de les seves respectives carrosses per adorar el Nen Jesús en el pessebre vivent. El pessebre va tenir continuïtat fins a l'any 1976.
A la esquerra la carrossa del
vaixell del Sindicat d'Iniciativa i Turisme (any 1962). A la dreta el
pessebre vivent de la plaça Verdaguer (any 1968)
Per primera vegada van sortir les carrosses reials dissenyades pel senyor Francesc Egea Ribes, i els Reis Mags van deixar d'anar a cavall. Com les noves carrosses van tenir molt d'èxit i van agradar molt a grans i petits, de nou se li van encarregar al senyor Egea uns nous esbossos de carrosses entre les quals hi ha L'Estel i l'Anunciació als pastors, que va sortir l'any 1970; La sínia va aparèixer per primer cop l'any 1971. També se li van encarregar unes altres tres carrosses: la carrossa de l'escut de la ciutat, la carrossa del Templet del Príncep i la carrossa del Templet de la Princesa. Totes tres van desfilar a la cavalcada de l'any 1975. També una darrera: la carrossa de les joguines amb les escales, però no va arribar a fer-se mai. Va ser aquest any, el 1968, que per primera vegada a la història, la cavalcada es va retransmetre per la ràdio.
L'any 1969 es va afegir a la cavalcada el Club Vespa Tarragona. L'any 1970 es va crear el logo de la Cavalcada de Reis, a càrrec del dissenyador Francesc Egea. També es va incorporar la carrossa de l'Estel o també coneguda com "l'Anunciació".
A la esquerra el logo de la cavalcada creat per Francesc Egea Ribes (any 1970). A la dreta la carrossa de l'Estel (any 1969)
L'any 1971 va sortir per
primera vegada la carrossa de la sínia. L'elefant, el camell i el dromedari es
van restaurar. En aquesta reforma, a l'elefant se li va adaptar un templet. La
restauració d'aquests tres elements va ser possible gràcies al talent del
senyor Bofarull, que era l'encarregat de la Brigada Municipal, sota la
supervisió del senyor Francesc Egea.

Aquest any 1971, la comitiva
que va sortir a la cavalcada va fer força goig. Hi van aparèixer, per aquest
ordre acompanyant els Reis: la guàrdia municipal motoritzada, membres del Vespa
Club, la banda de cornetes i tambors, l'escut de la ciutat, emissari reial, la
carrossa dels Amics de Maginet, la carrossa de la sínia, l'estel, el dromedari,
el Rei Melcior, el templet de la princesa, el camell, el Rei Gaspar, el Templet
del Príncep, l'elefant, el Rei Baltasar i la banda de música. També es va crear
el Patronat de la Cavalcada de Reis. El suport de l'Ajuntament va ser clau per
a l'evolució de la cavalcada, que no va deixar de créixer des d'aquest moment i
endavant.

El senyor Bofarull als tallers del tramvia restaurant el camell (any 1970)
L'any 1973 els Reis van arribar per primera vegada per mar i van desembarcar al Serrallo. Es van incorporar a la cavalcada els nois i noies del Club Vaixell vestits de pastorets. L'any 1974, tot i la pluja, la cavalcada va sortir igualment.

El senyor Bofarull als tallers del tramvia restaurant l'elefant (any 1970)
El següent, 1975, va ser un any de novetats i estrenes. Per primera vegada va sortir un esquadró de la policia armada de Barcelona a cavall, vestits de romans i amb unes grans capes vermelles que cobrien totalment el llom i les natges dels cavalls. També va aparèixer per primera vegada la carrossa de l'escut de la ciutat, la carrossa del Templet del Príncep i la carrossa del Templet de la Princesa.
L'any 1976 el Templet del Príncep va anar muntat damunt d'un brau alat que aguantava a la seva espatlla un templet vermell amb similituds xineses. El seu abillament és típicament àrab i l'acompanyen sis criats. El Templet de la Princesa està muntat sobre el cos d'un lleó que aguanta a la seva espatlla un templet amb semblances arabesques i que protegeix la princesa, ricament abillada com si d'un conte de fades es tractés. L'escut de la ciutat, va muntat damunt d'una carrossa. Sorgeix d'un pegàs de cos daurat i ales blanques.
L'any 1977 es va acordar no muntar el pessebre de la plaça Verdaguer per tal de no trencar el ritme de la cavalcada. Es van confeccionar 20 vestits nous de pastors i per tant, el nombre d'acompanyants de Ses Majestats, va augmentar. L'any 1980 es va estudiar la possibilitat d'encarregar al Sr. Guaita de València la construcció d'una carrossa amb una quadriga. Aquesta va aparèixer per primer cop l'any 1983. L'any 1987 els Reis van desembarcar per primera vegada, a les Escales Reials del Port de Tarragona.
L'any 1990 la
carrossa de la quadriga va aparèixer renovada pel senyor Alexandre Ayxendri,
amb quatre cavalls negres i l'Arc de Barà. Els Reis van lluir carrosses noves
realitzades també pel senyor Ayxendri: El Rei Melcior, cobert per una gran
corona que aixopluga el tron, damunt de set esglaons, va acompanyat d'un vas de
ceràmica i d'una gran palmera. El Rei Melcior, precedit per dues cariàtides
sostenint llums i per un sortidor, roman assegut en un tron cobert per un oval
vermell. Per últim, el Rei Baltasar, precedit per dos lleons, té el tron
sobremuntat per set esglaons i cobert per un casquet esfèric.

Cartell del 75è aniversari de la cavalcada de reis. (any 1985)
PERÍODE 1991-2000 i fins a l'actualitat
L'any 1991 va sortir, per primer cop, la carrossa del Pessebre amb una Masia Catalana i el tió. L'any 1992 es va estrenar la carrossa de la Muralla, també coneguda com la de la Torre de l'Arquebisbe.
L'any 1994, TV3 va transmetre la cavalcada. Com a curiositat l'any 1996 els Reis no van poder accedir a la plaça de la Font, ja que estava en obres, i per tant, es va decidir que sortissin al balcó de l'Ajuntament que dóna a la Rambla Vella. Com anècdota graciosa, l'any 1997 es va encarregar de l'enllumenat de Nadal a una empresa barcelonina. Aquesta empresa, però, no va tenir en compte l'alçada de les carrosses i a darrera hora, van haver de retirar alguns trams d'il·luminació als carrers Reial, Unió i Rambla Nova.
L'any 1998 la plaça de la Font seguia en obres, o sigui que es van haver de deixar les carrosses a la Rambla Vella i els Reis van haver d'accedir caminant fins a l'empostissat muntat a la plaça. L'any 1999 surt la carrossa de l'Oasi, l'any 2001 surt per primera i única vegada la "Carrossa Regal" que exhibia la inscripció "Ja som Patrimoni de la Humanitat". L'any 2003 s'incorpora la carrossa del Fòrum de la Colònia dissenyada pel senyor Alexandre Ayxendri i construïda per la Brigada Municipal. L'any 2007 els reis estrenen vestuari; aquesta vegada l'encarregat de fer-los és Casa Guasch de Tarragona. L'any 2008 surt la carrossa de la Catedral dissenyada pel senyor Ayxendri i elaborada per Lluís Torres. L'any 2010, any del centenari de la cavalcada, és retransmesa per Televisió Espanyola a Catalunya.

La cavalcada al carrer Jaume I a punt de sortir (any 1914)
A partir d'aquest
any la Cavalcada de Reis de Tarragona s'ha anat mantenint sense gaires canvis.
Els més substancials fan referència a situacions externes i involuntàries per
part de l'organització, i és que a l'any 2020 la cavalcada no es va poder
celebrar a causa de la pandèmia de la Covid-19 i per recomanació de les
autoritats sanitàries. A Tarragona aquesta mesura es va prendre de forma
dolorosa, però seguint estrictament totes les indicacions que calia observar.
En l'actualitat, a la cavalcada de Reis hi surten les següents carrosses:
Fanal de la ciutat i heralds, Quadriga romana i clarins, carrossa de la Catedral, Fòrum, la Sínia, l'Estel d'Orient, Camell, Dromedari, carrossa del Rei Melcior, Aula d'instruments Tradicionals El Tecler, carrossa de les joguines (la Carota), Oasi, el Templet de la Princesa, carrossa del Rei Gaspar, Banda de Sacs de Gemecs Sons de la Cossetània, carrossa de les joguines (la Pilota), Templet del Príncep, l'Elefant, carrossa del Rei Baltasar, Txaranga La Capona, carrossa de les joguines (el Palau). També hi col·laboren el Vespa Club, els treballadors de Correus amb moto i el Cós de Bombers de la Generalitat.
A banda, hi ha tota una sèrie de persones, més de 150, en el dispositiu organitzatiu, seguretat ciutadana i suport sanitari: Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Policia Portuària, Associació de Voluntaris de Protecció Civil, Creu Roja, treballadors i tècnics municipals.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Revisió i correcció del text:
- Roser Pros-Roca
Agraïments:
- Joana Virgili Gasol
Webgrafia:
- TGN Blog: https://bit.ly/3Q55kRl
- Ajuntament de Tarragona_Cultura: https://bit.ly/3FWi2Nz
Bibliografia:
- 100 anys de la festa i cavalcada dels reis mags a Tarragona. (M. Joana Virgili Gasol i Francesc Virgili Novel). Ajuntament de Tarragona/Comissió de la Cavalcada de Reis
Fotografies:
- Arxiu M. Joana Virgili Gasol
- Fons fotogràfic Canadell - AHT
- Centre d'Imatges de Tarragona / L'arxiu
- Francesc Egea Ribes
- Tarragona Antiga
- 100 anys de la festa i cavalcada dels reis mags a Tarragona. (M. Joana Virgili Gasol i Francesc Virgili Novel). Ajuntament de Tarragona/Comissió de la Cavalcada de Reis
- Chinchilla
- Arxiu Rafael Vidal Ragazzon
- Arxiu Salvador Guinart Díaz